Argumentarea aserțiunilor

Argumentarea aserțiunilor

Înscrieți pe petalele paginii cele mai relevante citate de dragoste din creația poeților: M. Eminescu , Gr. Vieru și A. Păunescu și argumentați.

Repere :

– selectarea versurilor adecvate temei ;

– originalitatea selecției;

– argumentarea exemplele propuse..

Show More

21 Comments

 1. ,,Dragostea este un vis și o părere, o haină strălucită așezată peste durere.” Mihai Eminescu
  De-a lungul timpului multi oameni au incercat sa găsească o definitie exacta pentru acest termen, dar este oare posibil sa fie explicata in cuvinte o senzatie care poate fi doar simtita sau experimentata? Adevarul este ca dragostea este cel mai minunat sentiment din lume, acesta poate avea o forța atat distructiva, cat si constructiva , iar când dragostea ne zideste, ei bine , acest lucru este minunat!
  -Din punctul meu de vedere dragostea ne da putere sa facem imposibilul sa devine realitate, sa privim chiar si partile negative sau aspectele din viata noastra de care nu suntem tocmai mandri intr-o lumina pozitiva. Cineva obisnuia sa spuna: “Omul este aproape de atingerea perfectiunii cand se indragosteste”, deoarece cu totii aspiram spre absolut si ne aflam intr-o goana nebuna dupa fericire.
  Prin creațiile sale Eminescu ne descrie dragostea ca un sentiment profund,fără care viața ar fi mai trista.,,Floarea albastră”,creația lui Eminescu care ne descrie nuanțele dragostei.
  Astfel zise mititica,
Dulce netezandu-mi parul.
Ah ! ce spuse adevarul;
Eu am ras, n-am zis nimica.
  -În al doilea rind dragostea, ne determina sa facem sacrificii inimaginabile, desi adevarul este ca pana nu o experimentam in mod real, nu avem cum sa ii intelegem pe cei care au sacrificat absolut tot, uneori chiar si viata pentru o ora sau cateva minute alaturi de persoana iubita.
  -În concluzie pot spune ca oricât de mult ai lupta impotriva acestui sentiment, de cele mai multe ori sansa ca tu sa iesi invingator este foarte mica, deoarece este foarte greu sa iti ignori sentimentele, sa le ascunzi intr-un colț intunecat al minții tale, si sa uiti tot ce simti pentru o anumita persoana. De fapt acest lucru este aproape imposibil.

 2. ,,Dragostea este un vis și o părere, o haină strălucită așezată peste durere!” (Mihai Eminescu)
  ,,Dacă n-ar fi iubirea, m-aș teme de viață!” (Grigore Vieru)
  ,,Două lucruri sunt imposibile în viață: a vedea cu ochii pe Dumnezeu, și a povesti dragostea!” (Adrian Păunescu)

  1. ”Dacă n-ar fi iubirea, m-aș teme de viață” (Grigore Vieru)
   Din punctul meu de vedere acest citat este profund, și sugerează importanța iubirii în viața noastră, omul trebuie să se simtă apreciat și iubit mereu. Dragostea este cel mai minunat sentiment din lume, de multe ori chiar și ne zidește gândurile, sentimentele și pe noi însăși. Poetul subliniază că viața fără iubire ar fi imposibilă, și chiar s-ar teme de ea. Dragostea este melodia a doua suflete dornice de căutare fericirii împreună. Vieru prin propriile sale creații ne descrie dragostea ca cel mai melancolic, divin sentiment, fără de care viața noastră ar fi tristă sau chiar nu am înțelege-o nici un pic. Prin poezia ,,Ca prima oară” înțelegem că iubirea este totul pentru noi, datorită frumuseții sale, așteptăm din nou dimineața.
   În primul rând iubirea este asemenea unui zâmbet, niciodată nu are valoare dacă n-o dăruiești. Dragostea este valoarea umană supremă, căci rodul ei este însăși viața pe pământ. Ea este idealul multor nervi, dar cu siguranță acei oameni la sfârșit vor putea spune că nu au trăit în zadar, vor putea privi cu demnitate și mândrie în urmă, știind că au existat și vor exista mereu în sufletul cuiva drag.
   În al doilea rând iubirea este un sentiment foarte greu de definit. Ea este izvorul întregii vieți. Dragostea este ca un miracol acordat ca un dar minunat și pentru care ar trebui să mulțumim în genunchi, fără a-i cere să dureze mai mult decât îi este dat. Dacă n-ar fi iubirea, m-aș teme de viață, m-aș teme de mine.
   În concluzie pot spune că iubirea este un cadou sfânt și binevenit de la Dumnezeu. Sentimentul acesta nu poate fi exprimat prin cuvinte, trebuie doar simțit. Uneori iubirea este pufoasă, dar alte ori zgârâie rău, lăsând răni tăioase și adânci în inimă.

 3. „Dragostea este un vis și o părere, o haină strălucită așezată peste durere.” Mihai Eminescu

  “Două lucruri sunt imposibile în viață: a vedea cu ochii pe Dumnezeu și a povesti dragostea.” Adrian Păunescu

  „Poate că într-adevăr ochii femeii iubite sunt marginea lumii.” Grigore Vieru

  1. Din punctul meu de vedere cu privire la afirmația lui Mihai Eminescu „Dragostea este un vis și o părere, o haină strălucită așezată peste durere ‘’ pot spune că dragostea este un cuvânt pe care oamenii îl înțeleg diferit , dragostea acoperă totul , nădăjduiește totul , suferă totul .
   În primul rând cred că dragostea este o muzică a cărei frumusețe nu se pierde.
   Este durerea plina de dulceata. Este un sentiment ce odata experimentata, nicicand nu poate fi uitat. Ce e amorul? E un lung
   Prilej pentru durere,
   Caci mii de lacrimi nu-i ajung
   Si tot mai multe cere.
   În al doilea rând, pot spune că fără dragoste este trist .

   ,,Și te-ai dus, dulce minune,
   S-a murit iubirea noastra –
   Floare-albastra! floare-albastra!…
   Totusi este trist in lume!’’
   În concluzie , pot spune că dragostea înseamnă suferință , și cum mulți fug de suferință puțini știu să iubească. .

 4. ,,Toată lumea crede în dragoste , însă unii se întreabă daca ea există cu adevărat.”-Mihai Eminescu .

  Eu consider că Eminescu are deplină dreptate. Deoarece unii oameni sunt în al nouălea cer cănd sunt alături de persoana iubită . Pe cănd alții nici nu cred ca există așa ceva , pentru că încă nu și-au găsit sufletul pereche.
  În primul rând cănd crezi în dragoste , aștepti toată viața acest moment divin. Cea mai frumoasă perioadă a vieții este cea pe care o petreci cu partenerul tău .
  De exemplu omul potrivit ție , este partenerul tău de viață, cât și cel mai bun prieten , cel în care ai cea mai mare încredere și care te respectă, apără și protejează.
  În al doilea rând , cei care nu și-au găsit înca partenerul , susțin că nu există dragostea .
  De exemplu chiar daca au avut mai mulți parteneri și nu au trăit încă tainele dragostei , înseamna ca au fost alături de persoana sortită.
  În concluzie , totul este la timpul său . Fiecare om are perechea sa. Trebuie sa nu ne grăbim, ci să așteptăm ca totul să vină de la sine .
  Pentru că dragostea chiar exista ! Nu trebuie să ne pierdem speranța , ci să așteptăm momentul .

 5. Adrian Păunescu ,, Două lucruri sunt imposibile: a vedea cu ochii pe Dumnezeu și a povesti dragostea”.
  Consider că iubirea este sentimentul divin. Ea este o muzică a cărei frumusețe nu se pierde niciodată. În primul rând iubirea este durerea plină de dulceață deoarece oricât nu va fi de bine, mereu vor fi și momente de durere. Ex: ,,Poezia „Și totuși iubirea”
  „Şi tu şi iubirea există
  Şi moartea există în ea
  Îmi place mai mult când eşti tristă
  Tristeţea, de fapt, e a ta.”
  În al doilea rând dragostea este un sentiment ce odată experimentată, nicicând nu poate fi uitat deoarece odată încercat mereu va fi întipărit în sufletele noastre. Ex: poezia „Îmi pasă”
  „Mi-e dor de tine
  Şi nu-mi ajung celelalte
  Uite ca un surogat 
  Pentru puritate
  Nu s-a găsit.

  Mi-e dor de tine 
  Mi-e tine de tine
  Mi-e înlăuntrul meu de tine
  Mi-e nu ştiu cum,
  Mi-e nu ştiu ce,
  Mi-e dor de tine ca de acasă.

  Îmi pasă!”
  În concluzie, iubirea este un sentiment sau o emoție pură și delicată, ce poate fi experimentat doar de cel ce iubește. Este dincolo de capacitatea limbajului sau a stiloului de a o descrie in vreun grai omenesc.

 6. „Toată lumea crede în dragoste, însă unii se întreabă dacă ea există cu adevărat”-M.Eminescu
  “Dacă n-ar fi iubirea, m-aş teme de viaţă”.-G.Vieru
  “Două lucruri sunt imposibile în viață: a vedea cu ochii pe Dumnezeu și a povesti dragostea.”-A.Păunescu

  1. “Două lucruri sunt imposibile în viață,a vedea pe Dumnezeu cu ochii și a povesti iubirea.”
   Din punctul meu de vedere dragostea este sentimentul etern care este dat de către Dumnezeu. Sentimentul de dragoste este cel care are începutul unei noi cărări în viața oricărui om.
   În primul rând fără dragoste nu ar exista stimă între toți oamenii.Dragostea părintească ne crește și ne încălzește sufletul.Familia este cea mai importantă dragoste. În al doilea rând dragostea este bazată nu doar pe sentimente ci și pe fapte. Prin fapte arăți ceea ce simți. Poeții au redat dragostea prin poeziile care astăzi le studiem și din care poți simți ceea ce au simțit si ei. Eminescu a trăit o dragoste care era pe semne de întrebare,scria scrisori pentru aleasa lui,Veronica fără ai da atenție.Totuși având durere în suflet el a putut povesti iubirea. Însă suntem mulți oameni care nu am putea povesti ce este iubirea.
   În concluzie pot spune că dragostea este o comoară ce ne este data de către Dumnezeu. El ne-a dat-o ca sa ne iubim pe noi,dar și pe el. Dacă nu avem în primul rând dragoste de Dumnezeu nu avem nimic. Sentimentul de dragoste este cel mai discret care trebuie păstrat cu grijă.

 7. „De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfâșiem.” Mihai Eminescu
  „Nu risipi partea cea mai bună a vieţii şi a inimei d-tale pentru un om care nu e vrednic să-ţi ridice praful urmelor şi crede-mă odată în viaţă când îţi spun marele adevăr, că cel ce nu e-n stare a se iubi pe sine, nu e-n stare a iubi pe nimenea.” Mihai Eminescu
  „Pe când iubirea, de orice fel ar fi ea, luminează viaţa şi-i îndulceşte, ura o-ntunecă, o umple de amărăciune şi-o face nesuferită.” Mihai Eminescu
  „Nu voi iubi niciodată altă femeie şi tu rămâi în mintea mea şi în sufletul meu ceea ce ai fost totdeauna: visul de aur al vieţii mele, singura mea aspiraţie, şi viaţa cu tine, singura mea speranţă.”Mihai Eminescu
  „Dacă n-ar fi iubirea, m-aș teme de viață.” Grigore Vieru
  „Poate că într-adevăr ochii femeii iubite sunt marginea lumii.”Grigore Vieru
  „Două lucruri sunt imposibile în viață: a vedea cu ochii pe Dumnezeu și a povesti dragostea.”Adrian Păunescu

 8. „Pe când iubirea, de orice fel ar fi ea, luminează viaţa şi-i îndulceşte, ura o-ntunecă, o umple de amărăciune şi-o face nesuferită.” Mihai Eminescu
  Într-adevăr iubirea e lumina,e dulce.Iubirea mereu are tendința de a face bine și de a demonstra ca totul e posibil.Însă pot spune ca iubirea trebuie stăpânită pentru ca ea te poate răpi ca un val și din iubire poti sa nu mai fii tu însuți.
  In primul rand cred ca noi trebuie sa fim stăpâni pe iubire,nu ea pe noi ,ca sa nu ajungem in situații neplăcute,sa fim in stare la fel ca Luceafarul dus de valul iubirii sa fie in stare sa devină nemuritor,iar după aceea sa observe ca iubirea nici măcar nu era reciproca.
  In al doilea rand cred ca iubirea nu trebuie sa fie cu interes,dacă ar fi interes,atunci ea nu ne-ar mai aduce lumina și pace,ci ne-ar face o persoana vulnerabila fără de a simți iubirea adevarata,la fel ca și Ion care a incercat sa iubească doar pentru bani.
  In concluzie pot spune ca iubirea este o temă inepuizabilă și oricât s-ar scrie despre iubire, mai rămân încă multe de scris.

 9. Mihai Eminescu:
  „Toată lumea crede în dragoste, însă unii se întreabă dacă ea există cu adevărat”

  Grigore Vieru:
  ,,Dacă n-ar fi iubirea m-aș teme de viață”

  Adrian Păunescu:
  ,,Două lucruri sunt imposibile în viață: a vedea cu ochii pe Dumnezeu și a povesti dragostea.”

  1. ,,Toată lumea crede în dragoste , însă unii se întreabă daca ea există cu adevărat.”-Mihai Eminescu .

   Eu consider , că Eminescu are deplină dreptate. Deoarece unii oameni sunt în al nouălea cer cănd sunt alături de persoana iubită . Pe cănd alții nici nu cred ca există așa ceva , pentru că încă nu și-au găsit sufletul pereche.
   În primul rând cănd crezi în dragoste , aștepti toată viața acest moment divin. Cea mai frumoasă perioadă a vieții este cea pe care o petreci cu partenerul tău . De exemplu omul potrivit ție , este partenerul tău de viață, cât și cel mai bun prieten , cel în care ai cea mai mare încredere și care te respectă, apără și protejează.
   În al doilea rând , cei care nu și-au găsit înca partenerul , susțin că nu există dragostea .
   De exemplu chiar daca au avut mai mulți parteneri și nu au trăit încă tainele dragostei , înseamna ca au fost alături de persoana sortită.
   În concluzie , totul este la timpul său . Fiecare om are perechea sa. Trebuie sa nu ne grăbim, ci să așteptăm ca totul să vină de la sine .
   Pentru că dragostea chiar exista ! Nu trebuie să ne pierdem speranța , ci să așteptăm momentul .

 10. „Toată lumea crede în dragoste, însă unii se întreabă dacă ea există cu adevărat’-Mihai Eminescu
  “Dacă n-ar fi iubirea, m-aș teme de viață.”-Grigore Vieru
  ,, Te rog pe tine umbră sa redevii ființă.”A.Păunescu

  1. “Toată lumea crede in dragoste,însă unii se întreabă dacă ea exista cu adevărat”-Mihai Eminescu
   Consideră ca dragostea este cel mai frumos sentiment lăsat de Dumnezeu pe pământ,ea ne face mai buni,însă exista și multi oameni care se mai întreabă dacă ea exista cu adevărat.
   În primul rînd, despre dragoste au scris mulți poeți. Mihai Eminescu in opera sa “Și dacă”abordează această tema a iubirii,care trezește o scînteie in inima cititorului,sinceră și captivantă.
   În al doilea rînd, dragostea este acel sentiment fără de care omul nu ar putea trai pe acest pământ, este fundamentul existentei umane,din dragoste pentru țară mulți au devenit eroi și au sacrificat ce au avut mai bun din iubire pentru limba și patrie.
   În concluzie , pot sa spun că dragostea exista și prin dragoste omul poate găsi pacea,credința și nădejdea. Atunci cind iubim.

 11. Mihai Eminescu afirma: ,,Dragostea este un vis și o părere, o haină strălucită așezată peste durere”.

  Grigore Vieru a spus: ,, Dacă n-ar fi iubirea, m-aș teme de viață “.

  ,,Poate că, într-adevar, ochii femeii iubite sunt marginea… “Grigore Vieru.

 12. „De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfâșiem.” Mihai Eminescu
  „Nu risipi partea cea mai bună a vieţii şi a inimei d-tale pentru un om care nu e vrednic să-ţi ridice praful urmelor şi crede-mă odată în viaţă când îţi spun marele adevăr, că cel ce nu e-n stare a se iubi pe sine, nu e-n stare a iubi pe nimenea.” Mihai Eminescu
  „Pe când iubirea, de orice fel ar fi ea, luminează viaţa şi-i îndulceşte, ura o-ntunecă, o umple de amărăciune şi-o face nesuferită.” Mihai Eminescu
  „Nu voi iubi niciodată altă femeie şi tu rămâi în mintea mea şi în sufletul meu ceea ce ai fost totdeauna: visul de aur al vieţii mele, singura mea aspiraţie, şi viaţa cu tine, singura mea speranţă.”Mihai Eminescu
  „Dacă n-ar fi iubirea, m-aș teme de viață.” Grigore Vieru
  „Poate că într-adevăr ochii femeii iubite sunt marginea lumii.”Grigore Vieru
  “Două lucruri sunt imposibile în viață: a vedea cu ochii pe Dumnezeu și a povesti dragostea.”Adrian Păunescu

 13. ,,Toată lumea crede in dragoste însă unii se întreabă dacă exista cu adevărat.”- Mihai Eminescu.
  Din punctul meu de vedere dragostea e un demers dificil, doua suflete pereche devenind un trup . Ea exista cu adevărat , deoarece e un sentiment complex prin afecțiune.
  În primul rând dragostea este ca un vis, însă unii oameni nu o pot înțelege. Nu încerca sa înțelegi iubirea, pur și simplu fii fericit ca iubești și ca este reciproc.
  În al doilea rând experimentam cea mai puternica ridicare emoțională, și toate acestea le primim de la persona iubita.
  Citind recent volumul de nuvele “Doamna cu ochelari negri“ de Sidonia Drăgușanu, am realizat că femeia și bărbatul îndrăgostit se pun în aceleași ipostaze și azi. Uneori ridicole, alteori jenante. Dar de cele mai multe ori bazate pe iubirea neîmpărtășită sau insuficientă.
  În concluzie pot spune ca, nu exista niciodată un obiect al iubirii mult. Exista dragostea adevărata ,pura și intensa. Dragostea este probabil cea mai frumoasă creație din univers, dar, în același timp, dragostea poate fi percepută ca un blestem teribil care îți poate face inima să simtă durerea la cel mai înalt nivel.

 14. /,,Toată lumea crede in dragoste însă unii se întreabă dacă exista cu adevărat.”- Mihai Eminescu.
  Din punctul meu de vedere dragostea e un demers dificil, doua suflete pereche devenind un trup . Ea exista cu adevărat , deoarece e un sentiment complex prin afecțiune.
  În primul rând dragostea este ca un vis, însă unii oameni nu o pot înțelege. Nu încerca sa înțelegi iubirea, pur și simplu fii fericit ca iubești și ca este reciproc.
  În al doilea rând experimentam cea mai puternica ridicare emoțională, și toate acestea le primim de la persona iubita.
  Citind recent volumul de nuvele “Doamna cu ochelari negri“ de Sidonia Drăgușanu, am realizat că femeia și bărbatul îndrăgostit se pun în aceleași ipostaze și azi. Uneori ridicole, alteori jenante. Dar de cele mai multe ori bazate pe iubirea neîmpărtășită sau insuficientă.
  În concluzie pot spune ca, nu exista niciodată un obiect al iubirii mult. Exista dragostea adevărata ,pura și intensa. Dragostea este probabil cea mai frumoasă creație din univers, dar, în același timp, dragostea poate fi percepută ca un blestem teribil care îți poate face inima să simtă durerea la cel mai înalt nivel.

 15. Toata lumea crede in dragoste insa unii se intreaba daca exista cu adevarat ,,Mihai Eminescu”

  Dragostea este lucrul care apare in viata fiecarii om intrun anumit moment.
  Este unul dintre cele mai frumoase lucruri dar insa nu toti pot cred in ea.
  Unii se indoiau daca ea exista cu adevarat  din cauza dezamagirilor anterioare unde erai gata ca sasi dea viata pentru persoana iubita fiind apoi dezamagiti si facnduii sa nu mai poata iubi niciodata la fel demult pierdandusi interesul fata de alte persoane care ar putea sa merite.
  Consider că dragostea este cel mai puternic si profund sentiment pe care nu il poate desparti distanţa nici timpul.  In primul rând, pot spune că ea există, dar trebuie sa o căutăm până ce o vom descoperi pe cea curată fără interese. Versul ,,dragostea e o floare rara” ne spune că dragostea este un lucru rar de găsit.
    In al doilea rând , aş putea spune că dragostea nu trebuie forţată şi nici grăbită, ea este un sentiment care vine de la sine şi se măreşte pe zi ce trece.
     In concluzie , pot spune că dragostea există cu adevarat, doar trebuie căutată şi preţuită cu atentie.

 16. „Dragostea este un vis şi o părere, o haină strălucită aşezată peste durere”. Mihai Eminescu.
  Consider că afirmația data nu este lipsită de importanță, ceea ce doreste să ne transmită autorul, în opinia mea este o durere tăcută care se ascunde în spatele durerii. Care în aparență pare că e doar un vis inofensiv, dar care în realitate zguduie dragostea cu o durere supremă.
       În primul rând, fiecare autor prin afirmatiile sale ne transmite un adevăr, iar Eminescu a fost întotdeauna un poet al dragostei, ceea ce ne confirmă că el ne transmite o dragoste în așteptare, o dragoste tăcută și inofensivă. În al doilea rând în aceste cuvinte este o mare speranță către un viitor strălucit.
    „O haina strălucită așezată peste durere” este o prefață, a sentimentelor omenești, o haină îmbrăcată peste adevărata stare de spirit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button